I senaste nyhetsbrevet från ICC ”IncotermsNews 02/14” beskrivs fakturans roll vid internationella affärer:
I samtliga elva leveransvillkor i Incoterms föreskrivs att säljaren ska tillhandahålla köparen en faktura. Men det anges inte när fakturan ska utfärdas, eller när betalningsfrister börjar löpa.
Fakturan ska i sig inte tillföra något nytt i avtalet mellan säljaren och köparen. Fakturan utgör mellan parterna primärt en ”anfordran” som faktiskt är av betydelse vid ränteberäkning, preskription och eventuell tvist. Fakturan innehåller praktiska uppgifter om hur och när beloppet ska betalas och vad betalningen avser.
Därutöver utgör fakturan i internationella sammanhang en id-handling för godset som efterfrågas av andra än parterna, såsom tull och andra myndigheter. Detta innebär att fakturan måste åtfölja godset eller i vart fall finnas hos köparen vid ankomsten eller hos banken vid remburs. Detta gör att faktura oavsett leveransvillkor normalt utfärdas senast när godset lämnar säljaren. När fakturan inte har funktionen av anfordran om betalning utan endast för information gentemot andra än köparen, kan den ha beteckningen Pro Forma.
Olika länders krav på fakturan kan göra det svårt för ett företag att standardisera sin fakturautformning. Det som är rätt till Canada kan bli helt fel i Brasilien. Exempelvis kan ett krav på att varje fakturarad måste ha uppgift om ursprungsland och HS-nummer innebära en manuell rutin förenad med extra kostnader. Transportörer har dåliga erfarenheter av stopp i tullklareringen och har därför i flera fall för säkerhets skull infört generella krav på fakturautformning, som kan vara strängare än det aktuella landets bestämmelser.
För att ta del av nyhetsbrevet i sin helhet, klicka här
Källa: Nyhetsbrev ”IncotermsNews 02/14″
Håll dig uppdaterad på senaste gällande Incoterms via http://www.icc.se/
The post Fakturans roll vid internationella affärer appeared first on Norrbottens Handelskammare.