Var verkligen Engelsmännen medvetna om vad ett utträde ur Europeiska unionen skulle ge för effekter, frågan kan nog med stor säkerhet besvaras med ett NEJ det var man inte.
Hur lång, och vilka utmaningar som finns längs vägen som reglerar ett utträde och samtidigt skapar nya handelsavtal med EU, kan inte tydligt ses i dag. Det enda man med säkerhet kan säga är att ett utträde och ett kommande arbetet med att skapa ett nytt handelsavtal mot ett Storbritannien som står utanför unionen kommer ta tid.
På utrikespolitiska institutet i Stockholm påminde Katarina Areskoug Mascarenhas, EU kommissionens representant i Sverige, att Storbritannien blir kvar som fullvärdig medlem i unionen åtminstone fram till mars månads utgång 2019, två år från det att Storbritannien lämnat in sin utträdesansökan enligt EU-fördragets artikel 50. Men hur långt man kommit i processen för ett utträde vid den tidpunkten är högst ovisst. 18 månader har bägge parter på sig att reglera hur själva förhandlingen skall gå till. En förhandlings process som skall godkännas av minst 20 medlemsländer och minst 65 % av befolkningen.
Förhandling om ett utträde är ingen enkel process och reglerar inte hur handel med Storbritannien, efter utträdet, skall gå till. Nya handelsavtal behöver också upprättas, något som erfarenhetsmässigt tar lång tid. Tänk bara på hur förhandlingarna kring CETA avtalet eller TTIP som pågått under många långa år.
Hur påverkas vi i Sverige av ett Brexit?
Storbritannien står i dag för ca 15 % av EU:s budget och det kommer naturligtvis påverka EU:s framtida budgetar. Övriga medlemsländer har aviserat att man inte är villig att täcka upp för den minskade budgetposten. Men flera av de analytiker som i dag ser på effekterna menar att Storbritannien har själva mer att förlora än vad övriga medlemsländer har av ett Brexit. Ca 50 % av Storbritanniens export och import går inom EU.
FAKTA
Storbritannien är Sveriges
främsta land för import av tjänster,
3:e land för Svensk tjänsteexport,
5:e land för varuimport och
6:e för land för varuexport.
Mer än 1000 svensk bolag agerar på marknaden inom UK. Vi har över 3 miljoner EU medborgare som bor och verkar i Storbritannien och mer än 1 miljon Britter som bor i någon av de övriga EU länderna. Hur den tidigare fria rörligheten skall regleras är bara några av de frågor som måste lösas genom utträdesprocessen. Säkerhetsfrågor, tullar, ägarfrågor i bolag, valuta, migration, kvarstående åtaganden, listan blir lång.
Kommer 10 år räcka till?
Kommer det man kommer fram till vara i enlighet med det Britterna röstade om?
Kommer det kommande avtalet då vara lagenligt?
Så många osäkerhetsfaktorer finns i dag.
Hade det inte varit bättre att kvarstå i unionen?
Robert Forsberg, Norrbottens Handelskammare
Inlägget Brexit på 2 – 5 eller 10 år? dök först upp på Norrbottens Handelskammare.